Bewegen tegen borstkanker

Flink sporten hoef je alleen niet te doen om af te vallen. Ook als je geen overgewicht hebt, beschermt intensieve beweging vrouwen tegen borstkanker.

Er bestaat een kans van één op negen dat een vrouw ooit borstkanker krijgt. Het is daarmee de meest voorkomende kanker bij vrouwen, wat de preventie ervan tot een belangrijk onderwerp maakt. Een leven zonder borstkanker is niet te garanderen, maar door leefstijlaanpassingen kan het risico toch fors verminderd worden.

 

Ramen lappen

Wetenschappers van het National Cancer Institute in de Verenigde Staten zijn ervan overtuigd dat vrouwen meer moeten bewegen om borstkanker tegen te gaan. Dit is geconcludeerd op basis van een onderzoek onder 32.000 postmenopauzale vrouwen dat elf jaar duurde. De deelneemsters gaven informatie over hun beweeggewoonten, welke vervolgens verdeeld werden in de categorieën matig inspannend en intensief. Wandelen, tuinieren, stofzuigen, golfen en bowlen zijn matig intensieve activiteiten. Bezigheden die in de tweede categorie vallen zijn bijvoorbeeld rennen, tegen een helling op fietsen, ramen lappen en aerobics.

 

Matige inspanning versus intensieve inspanning

De resultaten laten zien dat intensief bewegen de kans op borstkanker in het algemeen een beetje verkleint. Na verdere analyse kwam echter aan het licht dat dit effect veel sterker is bij vrouwen zonder overgewicht. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat de dikke vrouwen matig inspannende activiteiten meer belastend vonden en deze daarom als intensief rapporteerden.Het resultaat is in ieder geval niet mis: met de zwaarste vormen van lichaamsbeweging hebben vrouwen met een normaal gewicht een 30 procent lager borstkankerrisico dan vrouwen die zich niet intensief inspannen. Matige inspanning laat het risico helaas onveranderd.

Dat wordt dus zweten om de kans op borstkanker daadwerkelijk te verkleinen. Gelukkig hoef je hiervoor geen uitzonderlijke hobbys te hebben, zoals roeien of bergbeklimmen. Bij intensieve activiteiten kun je ook denken aan de vloer schrobben, zware klusjes in de tuin, maar ook bijvoorbeeld aan een tenniswedstrijd of in een behoorlijk tempo hardlopen. Misschien dat dit gezondheidsvoordeel je net dat ene duwtje geeft om je eens flink uit te gaan sloven.

 

Auteur: Ivan Wolffers, hoogleraar gezondheidszorg en cultuur VU


Bron: Leitzmann, M.F. Breast Cancer Research

Pagina laatst aangepast op 28 juni 2019