De vijf grootste gezondheidsgevaren van Koningsdag

Koningsdag is voor veel mensen het leukste feest van het jaar. Het bezoek van de Koninklijke familie, vrijmarkten, muziek, theater, activiteiten voor jong en oud. En vooral ook Koningsnacht is enorm gezellig, met veel feesten en optredens van bands tot vroeg in de ochtend. Maar let op! Er schuilen wel een paar gezondheidsgevaren in zo'n dag en nacht. Hoe zorg je ervoor dat je het gezellig houdt? Lees onze vijf tips!

Gevaar 1:  Alcoholvergiftiging

Biertje? Lekker! Dat hoort erbij als het feest is. Maar als je echt veel meer drinkt dan je lichaam kan verwerken, loop je kans op alcoholvergiftiging. Daarbij wordt de concentratie van alcohol in je bloed en je hersenen zo hoog dat je bewusteloos of in coma kunt raken. Het zenuwstelsel kan zo sterk worden verdoofd, dat je ademhalingscentrum verlamd raakt en je in levensgevaar bent. Hoeveel glazen kun je eigenlijk aan? Dat hangt af van je geslacht, lengte en lichaamsgewicht, de snelheid waarop je drinkt (hoe sneller hoe groter het risico), je ervaring met veel drinken, je stemming én de inhoud van je maag. Zorg er dus in elk geval voor dat je goed gegeten hebt voordat het feest losbarst!

Gevaar 2:  Voedselvergiftiging

Heerlijk, zo'n broodje verse beenham of braadworst meteen van de grill. Maar heel vervelend als je een tijdje na het eten daarvan enorm beroerd wordt. Grote kans dat je een voedselinfectie hebt opgelopen. Voedsel dat verkocht wordt op vrijmarkten is soms niet gaar, bedorven (doordat het bijvoorbeeld te lang in de warmte heeft gelegen) of met onvoldoende hygiëne klaargemaakt. Als je een voedselinfectie hebt opgelopen krijg je last van misselijkheid, braken, buikpijn, buikkramp en koorts. Deze klachten kunnen één tot drie dagen duren. Let dus goed om met wat je eet!

Gevaar 3:  Flauwvallen

Het liefst dans je de hele nacht door in die enorm gezellige mensenmassa, maar ga toch zo nu en dan even ergens zitten om iets te eten en uit te rusten. Langdurig staan, warmte, drukte en onvoldoende eten kunnen er namelijk voor zorgen dat je flauwvalt. Op zich is flauwvallen niet gevaarlijk en ben je na enkele minuten weer bij bewustzijn, maar middenin een hossende groep mensen flauwvallen is niet handig. Mocht het je toch overkomen (en je voelt het aankomen), zorg dan dat je meteen de aandacht van omstanders trekt zodat ze je kunnen opvangen en helpen.

Gevaar 4: Snijwonden

Waar volop gefeest wordt, breken vaak glazen. Als je een snijwond door glas oploopt, is het belangrijk om de wond meteen goed schoon te maken. Kleine snijwonden kun je schoonspoelen met water, droog deppen en met een pleister afdekken. Zorg dat je de pleister iets oprekt, waardoor je de wondranden naar elkaar toetrekt en de bloedvaatjes dichtdrukt. Vaak bloedt een snijwond heel erg, waardoor het ergste vuil er meteen uitspoelt. Druk de wond eerst een poos goed dicht met een steriel gaaskompres of een schone doek en houd het getroffen lichaamsdeel omhoog. Daarna kun je de wond nog schoonspoelen met kraanwater en er een steriel verband om (laten) doen. Als de snijwond dieper is dan één centimeter, ga dan naar de huisarts(enpost) om het te laten hechten. Bij een slagaderlijke bloeding moet je de wond goed dichtgedrukt en omhoog houden en eventueel een snelverband aan laten leggen. Bel meteen 112 voor professionele hulp.

Gevaar 5: Een kater

Niemand vindt het fijn om de volgende ochtend wakker te worden met een brak gevoel en bonkende hoofdpijn, hoe leuk het feest van de avond ervoor ook was. Als je een kater wilt voorkomen is het slim om van te voren goed te eten (liefst vet), niet te snel te drinken en heel veel water te drinken, ook voordat je gaat slapen. Heb je de volgende dag toch een kater? Dan zit er niet veel anders op dan veel frisse lucht op te zoeken, water te drinken en simpelweg te wachten tot de kater over gaat.

Auteur: Ine Mulder
Bronnen: Alcoholinfo.nl (Trimbos Instituut)Gezondheid.nl

Pagina laatst aangepast op 27 juni 2019


Gerelateerd